Koning Filip scoort doelpunt op het ijs

Koning Filip scoort doelpunt op het ijs
Koning Filip scoort doelpunt op het ijs

Het koningspaar heeft vandaag de laatste werkdag van het staatsbezoek aan Canada aangevat. Bij een bezoek aan een school begaven de koning en koningin zich nadien op de outdoor ijspiste. De koning legde bij een korte ijshockeydemonstratie de puck tweemaal in het mandje. Filip en Mathilde hadden zelf de schaatsen niet aangebonden, maar vanop een rode loper op het ijs kregen ze enkele demonstraties te zien van de schoolkinderen. Nadien mocht koning Filip zelf een poging wagen om een doelpunt te scoren. Na de uitleg van voormalig hockeyprof Steve Bégin scoorde de koning tweemaal. De koning en koningin kregen nog verschillende ijshockeygeschenken. Zo mogen ze voor hun vier kinderen truitjes meenemen met hun naam erop.

“De ijspiste werd gebouwd door de ‘Montréal Canadiens'”, legt François Martindale uit, de ijsverantwoordelijke van dat team uit de Noord-Amerikaanse National Hockey League. De piste hoort bij de school Le Carignan, in een achtergestelde buurt van Montréal. Bij aankomst in de school, kregen de koning en koningin een ontvangst van het kinderkoor. Ook Geoff Molson, CEO en mede-eigenaar van de Montreal Canadiens, verwelkomde hen. Het ijshockeyteam steunt de school via hun stichting voor kinderen, de Montréal Canadiens Children’s Foundation.Gisterenavond sloot een receptie voor de Belgische gemeenschap in de grote Chalet du Mont-Royal op de gelijknamige heuveltop de dag vijfde dag van het staatsbezoek af. De vorst sprak donderdag ook de Université de Montréal toe in het kader van een rondetafel over digitale technologie en onderwijs. De koning was de eerste monarch die de universiteit toespraak. Volgens de rector een historisch moment voor de universiteit, aldus het paleis.

Vandaag staat nog een audiovisueel seminarie en een afsluitend concert op de agenda. Morgen, de zevende en laatste dag van het staatsbezoek, vliegt de hele delegatie ’s ochtends terug richting België.

Bron: Belga