Inbraak bij Rode Kruis-afdeling in Halle

Onbekenden hebben afgelopen nacht ingebroken in de lokalen van de Rode Kruis-afdeling in Halle en zijn er vandoor gegaan met een hoop medisch materiaal, waaronder AED-toestellen en een monitor-defibrilator. Dat meldt Luc Dekegel, hulpdienstverantwoordelijke van het Rode Kruis-Halle. Dat heeft gevolgen voor de hulpverlening in de regio. Volgens de verantwoordelijke van het Rode Kruis forceerden de dieven twee toegangsdeuren om de lokalen binnen te dringen.
“Ze hebben heel wat materiaal gestolen”, zegt Luc Dekegel. “Een voorlopig bilan leert ons dat onze vier reanimatietassen, twee AED-toestellen, een monitor-defibrilator, een paar interventiezakken, bijkomend medisch materiaal en zelfs lege rugzakken ontvreemd werden. De monitor en de interventiezakken zaten in onze ziekenwagen. Hiervan hebben de dieven de zijruit van de verzorgingsruimte vernield. Gelukkig zijn onze twee 100-ziekenwagens gevrijwaard gebleven.”
De inbraak heeft gevolgen voor de hulpverlening, gaat de verantwoordelijke verder. “We moeten improviseren voor de hulpverlening de komende dagen. We dienen ons even te reorganiseren maar de impact op deze dienst zal zeer beperkt blijven. Erger is het voor de organisatoren die rekenden op onze aanwezigheid de komende weken. Het is immers vooral het materiaal bestemd voor onze preventieve hulpposten op wielerwedstrijden en allerhande festiviteiten dat gestolen is. We zullen voor de komende weken een beroep moeten doen op het materiaal van de omliggende afdelingen om onze contracten na te komen.”
Hetzelfde materiaal wordt ook gebruikt bij grote rampen zodat de afdeling Halle van het Rode Kruis tijdelijk moet afmelden voor de rampenhulpverlening in de regio.
“We laten ons echter niet kisten. Vrijwilligers hebben de schade aan het gebouw zo goed mogelijk hersteld en het resterend materiaal herschikt. Het gestolen materiaal vervangen wordt wel een zware financiële dobber. We hopen hiervoor ook op steun van de bevolking.”

bron: Belga