Boekenprijzen "De Hugo's" van VRT omgedoopt tot "LangZullenWeLezen-trofeeën"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De "Hugo's", de nieuwe boekenprijzen van de VRT, zullen door het leven gaan als de "LangZullenWeLezen-trofeeën". Dat maakt de VRT vandaag bekend. "LangZullenWeLezen" is eveneens de naam van de nieuwe community die de openbare omroep op 30 april lanceert, waarmee ze mensen wil samenbrengen die de liefde voor boeken delen. De naamsverandering komt er na overleg met de organisatoren van de Amerikaanse Hugo Awards, die jaarlijks worden uitgereikt aan de beste science fiction- of fantasywerken. Zij hadden de naam "Hugo Awards" geclaimd, en om verwarring te vermijden, heeft VRT beslist de naam aan te passen, aldus woordvoerder Hans Van Goethem. De oorspronkelijke naam van de trofeeën verwees naar schrijver Hugo Claus.

De LangZullenWeLezen-trofeeën zijn geen literaire prijzen, maar wel breed gedragen publieksprijzen voor Nederlandstalige boeken in tien categorieën, aldus VRT. Ze worden uitgereikt aan de vooravond van de Boekenbeurs en door het publiek gekozen uit een longlist, die wordt samengesteld door een vakjury van boekenexperts. De nieuwe community kan na de zomer vijf weken lang stemmen voor de trofeeën. Aan de trofeeën is geen geldprijs verbonden, maar wel "eeuwige roem en een passend kunstwerk", liet VRT eerder al weten.

De openbare omroep lanceert ook een gloednieuw online platform, www.langzullenwelezen.be. Dat wordt een forum waar lezers inspiratie vinden en zelf hun leeservaringen en favoriete boeken kunnen delen, samen met tien bekende leesambassadeurs: Kamal Kharmach (Eén), Sofie Lemaire (Canvas), Leonard Muylle (Ketnet), Friedl' Lesage (Radio 1), Cathérine Vandoorne (Radio 2), Sieglinde Michiel (Klara), Tom De Cock (MNM), Stijn Van de Voorde (Studio Brussel), Annelies Van Herck (VRT NWS) en Michel Wuyts (Sporza). LangZullenWeLezen is een initiatief van de VRT in samenwerking met Humo, Metro, boek.be en Fintro.

bron: Belga