Bedrijven, havens en onderwijsinstellingen sluiten tal van akkoorden

Bedrijven

Verschillende onderwijsinstellingen en bedrijven hebben vandaag tijdens het staatsbezoek aan Canada hun handtekening gezet onder nieuwe akkoorden, intentieovereenkomsten en contracten allerhande. In aanwezigheid van koning Filip en koningin Mathilde werd een 40-tal documenten ondertekend in Montréal. Allerhande onderwijsinstellingen zoals de KU Leuven, UGent, Université Saint-Louis Bruxelles, UCL (Louvain-la-Neuve), Université de Liège en verschillende hogescholen sloten akkoorden met onderwijspartners in Montréal en de Franstalige provincie Québec.

Naast enkele brouwers die hun aangekondigde deals finaliseerden (Huyghe, The Musketeers, Verhaeghe) sloten ook verschillende havens een akkoord. North Sea Port (de nieuwe fusiehaven waartoe de haven van Gent behoort) wil bijvoorbeeld de trafiek met de Port de Québec uitdiepen. Ook de havens van Zeebrugge en Brussel willen meer samenwerken met de haven van Québec.Voorts gaat Altissa, een spin-off van de UCL gespecialiseerd in het aanleren van talen, rond artificiële intelligentie samenwerken met de Université de Montréal en MILA, het Québecse instituut voor AI. Ook is er intentie tot samenwerking voor audiovisuele coproducties tussen Belvision, de animatiefilmstudio van stripuitgeverij Dupuis, en sectorgenoot Di-O-Matic. Zij willen hun samenwerking verderzetten en nieuwe animatiereeksen maken van Dupuis-strips. De drie Gemeenschappen van het land sloten overigens maandag reeds een intentieovereenkomst met Canada rond audiovisuele coproducties.

Verder waren er onder meer akkoorden voor het studiecentrum voor kernenergie SCK CEN, ontwikkelingsorganisatie Trias en WeWatt, het bedrijf van Patricia Ceyssens. De liberale politica verkoopt ‘energiefietsmeubels’ aan luchthavens en dergelijke. Reizigers kunnen met het energiefietsmeubel al trappend hun mobiele toestellen opladen. WeWatt versterkt de aanwezigheid in Canada met een nieuwe licentieovereenkomst.

WBC Incubator, de eerste Waalse incubator in de gezondheidszorg, sluit samenwerkingsverbanden met de bedrijfsincubatoren Centre Québécois d’Innovation en Biotechnologie (CQIB) en Centre d’Entreprises et d’Innovation de Montréal (CEIM). Jonge Waalse bedrijven bij WBC zullen ook ondersteuning kunnen krijgen bij de Canadezen en vice versa.

bron: Belga