Amnesty International herdenkt twee jaar EU-Turkije deal achter tralies

Amnesty International herdenkt twee jaar EU-Turkije deal achter tralies

Activisten van Amnesty International hebben zich vandaag op het Brusselse Schumanplein achter tralies gezet om de tweede verjaardag van de vluchtelingendeal tussen de Europese Unie en Turkije te herdenken. De mensenrechtenorganisatie klaagt daarmee aan dat er nog altijd 13.000 vluchtelingen vastzitten op de Griekse eilanden. Op 18 maart 2016 zal het twee jaar geleden zijn dat de EU en Turkije de deal sloten om vluchtelingen en migranten die aankomen op de Griekse eilanden terug te sturen naar Turkije. Toch blijven vele vluchtelingen vastzitten in kampen op de Griekse eilanden, omdat ze geen asiel aanvragen in Griekenland en tegelijkertijd worden ze niet teruggestuurd naar Turkije.

Om de situatie van de in de kampen opgesloten vluchtelingen na te bootsen zetten de activisten zich achter enkele tralies en droegen ze de slogan ‘EU-Turkey deal: trapping people since 2016’.“De EU-Turkije-deal vat perfect het huidige Europese migratiebeleid samen: uit het oog is uit het hart”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. Nu die mensen niet langer andere Europese landen bereiken, komt het de Europese leiders vooral goed uit om hun verschrikkelijke situatie te negeren en te doen alsof de deal een succes is.”

De huidige omstandigheden leiden er volgens Amnesty International toe dat nog meer migranten hun toevlucht zullen zoeken tot onveilige routes en mensensmokkelaars om Europa te bereiken.

bron: Belga