Britse wetenschapper wil ons mensenvlees doen eten

Een stukje dierlijk vlees
Foto Pixabay

De Britse evolutiebioloog Richard Dawkins zegt dat het eten van artificieel mensenvlees ons over het ‘taboe tegen kannibalisme’ kan helpen. Hij heeft het over mensenvlees dat in een lab gekweekt wordt en beschouwt het als een interessante test voor onze moraal.

Dawkins postte de opvallende boodschap op zijn Twitterpagina bij een artikel over ‘clean meat’. Dit ‘propere vlees’ is vlees dat wetenschappers maken uit stamcellen van levende dieren. Hierdoor zouden ze geen beesten meer moeten slachten en kunnen tegenstanders van dierenleed dus in principe ook vlees eten.

Morele kwestieDe Brit gaat echter nog een stapje verder en zou het interessant vinden mochten we ook mensenvlees namaken om op te eten. Het is voor hem de ultieme morale test. Wat gaan mensen eerder doen: het vlees eten, omdat er toch geen dieren voor hebben geleden óf het vlees niet eten, omdat het gewoon een vieze gedachte is.

Naast deze morele kwesties spelen er ook nog andere factoren mee. Het zou in de eerste plaats al veel moeite en geld kosten om synthetisch mensenvlees te maken. Ten tweede zou het een groot risico zijn voor onze gezondheid als je kijkt welke ziektes de mens allemaal meedraagt.