Bankier, een mannenberoep?

Niet echt. Bij BNP Paribas Fortis, de grootste bank van het land, maken vrouwen 52 procent van het personeel uit. Maar hoeveel van hen hebben een verantwoordelijke functie?

BNP Paribas Fortis wil het aantal vrouwen met een managementfunctie verhogen. Sinds enkele jaren voert de bank een ondersteunend beleid. Met als gevolg dat vandaag al in 42 procent van de kantoren een vrouw aan het hoofd staat. In 2012 was dat nog maar 24 procent. En de operationele entiteit van de bank, die circa 2.000 medewerkers tewerkstelt, heeft op alle hiërarchische niveaus evenveel mannen als vrouwen in dienst. Het senior management van de bank bestaat al voor 25 procent uit vrouwen. Tegen 2020 wil de bank dat optrekken tot 30 procent.

Ze streeft ernaar op lange termijn zulke verhoudingen te blijven verzekeren, en zelfs te verhogen. Daarom wil ze op de lagere echelons een echte vijver aan vrouwelijk talent opbouwen. Ze werkt momenteel aan een pilootproject rond begeleiding, opleiding en mentoraat van die talenten.