“Witte rook” voor problemen met kunstenaarsstatuut

Witte rook voor problemen met kunstenaarsstatuut

Er komt mogelijk nog voor de zomer een oplossing voor een aantal problemen met het kunstenaarsstatuut, zoals die met de uitbetaling van het taakloon voor kunstenaars. Dat heeft Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) gisteren gezegd in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement. De kunstensector klaagt al langer over moeilijke werkomstandigheden, lage lonen en beperkte sociale bescherming. Een aantal problemen met het kunstenaarsstatuut, een soort verzamelterm voor de maatregelen om kunstenaars in het systeem van de sociale zekerheid en de werkloosheid in te passen, liggen aan de basis daarvan.

Onder meer een nieuwe interpretatie van de RVA van het ‘taakloon’ waarmee veel kunstenaars betaald worden – je wordt betaald voor het afwerken van een bepaalde opdracht en niet voor het werken van een aantal uren of dagen – strooide roet in het eten. Het uitbetalen van een taakloon aan kunstenaars is volgens de sector “zo goed als onmogelijk” geworden, waardoor veel kunstenaars gedwongen zijn te werken onder een zelfstandigenstatuut en dus minder sociale bescherming genieten, klinkt het daar.Minister Gatz zoekt al even naar een oplossing met zijn federale collega Kris Peeters (CD&V) en de Waalse cultuurminister Alda Greoli (cdH) en daar is nu “witte rook” uitgekomen, antwoordde hij gisteren in de commissie Cultuur van het Vlaams parlement op een vraag van Katia Segers (sp.a).

Een werkgroep met sociale partners en experten werkte op vraag van minister Peeters een advies uit met een oplossing op korte termijn om het dossier bij de RVA te deblokkeren, op langere termijn moeten er oplossingen komen op basis van een grondige studie, legde Gatz uit. “Het advies van de werkgroep was positief en optimistisch, en zo heb ik het contact ook ervaren. Witte rook, zeg maar. Het is dus haalbaar om met een aantal verbeteringen te komen voor de zomer.”

bron: Belga