Vanaf zaterdag roert winter zijn staart

Vandaag trekt een regenzone over ons land en morgen wordt ze gevolgd door buien, met kans op een donderklap. Het kwik kan hier en daar nog stijgen tot 12 graden. Vanaf zaterdag wordt het gevoelig kouder en gaat het wat sneeuwen. De maxima liggen rond 0 graden, maar door een snijdende noordoostenwind voelt het nog een pak kouder aan. Het KMI waarschuwt ook voor CO-intoxicatie. Deze namiddag is het zwaarbewolkt met regen. De maxima liggen tussen 5 en 12 graden. Vanavond trekt de regenzone weg naar Nederland. Er verschijnen opklaringen, maar in de loop van de nacht kunnen er ook nog buien tot ontwikkeling komen. De minima liggen tussen 2 graden in de Hoge Venen en 6 graden aan zee.

Morgen is het gedeeltelijk tot zwaarbewolkt met buien. Een donderslag is niet onmogelijk. De maxima liggen rond 6 of 7 graden in de Ardennen en tussen 9 en 12 graden elders. De wind waait eerst zwak uit veranderlijke richting, maar wordt later matig uit het noorden tot het noordoosten. Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag dringt koude lucht binnen in ons land. De temperaturen duiken naar waarden tussen -5 en -2 graden. Hier en daar kan er vanuit Duitsland en Nederland al wat sneeuw vallen. De wind wordt matig tot vrij krachtig, en aan zee zelfs krachtig, uit het noordoosten.Zaterdag is de winter opnieuw in het land: een slepende storing wordt vanaf het noordoosten over ons land gestuwd en geeft in combinatie met de koude lucht aanleiding tot sneeuw. De maxima schommelen rond het vriespunt, maar de gure wind uit oost tot noordoost doet het nog een stuk kouder aanvoelen.

Zondag verwacht het KMI wisselend bewolkt, maar overwegend droog weer. Vooral voor de middag kan er hier en daar nog wat lichte sneeuw vallen. De temperaturen klimmen niet veel hoger dan het vriespunt bij een strakke noordoostenwind.

bron: Belga