Sloveense premier kondigt ontslag aan in parlement

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Sloveense eerste minister Miro Cerar heeft het parlement formeel geïnformeerd dat hij vandaag, later op de dag, zijn ontslag zal indienen bij president Borut Pahor. Dat meldt het nationale persbureau STA. Cerar deed de onverwachte aankondiging gisteravond laat al aan journalisten, enkele uren nadat het Hooggerechtshof het resultaat van een referendum over een spoorwegproject, dat 1 miljard euro kost, annuleerde.

Op 10 juni staan er verkiezingen gepland in Slovenië.

Het referendum van september vorig jaar ging over een project van 1 miljard euro om goederentreinen in te leggen tussen de havenstad Koper en het 30 kilometer verder gelegen Divaca. Doel van het spoorwegproject, dat uiteindelijk de steun van het volk kreeg, is om het vrachtverkeer op de weg te verminderen. Het werd voorgesteld als cruciaal voor de groei van de enige haven van Slovenië, en de hele economie.

Volgens het opperste gerecht kwam er te veel eenzijdige steun vanuit de regering voor het project, waardoor de uitslag zou kunnen zijn beïnvloed.

Cerar kondigde alvast aan dat hij de regering blijft leiden tot er een nieuwe regering is. Het is nog niet duidelijk of Pahor vervroegde verkiezingen zal uitschrijven.

Bron: Belga