Noord-Koreaanse Buitenlandminister op weg naar Zweden

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho landt vandaag in Zweden. Ri zal er met zijn Zweedse ambtgenote Margot Wallström gesprekken houden over de veiligheidssituatie op het Koreaanse schiereiland, melden enkele Zweedse media op basis van een statement van het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken. Bedoeling van de ontmoeting is om een diplomatieke oplossing voor het conflict te vinden, aldus het ministerie. De Noord-Koreaanse minister zou tot morgen blijven. Hoe laat Ri zal landen op de luchthaven van Arlanda, nabij Stockholm, is nog niet duidelijk.

Het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt nog er geen persconferentie komt van de twee ministers. Er zal enkel morgenavond een persbericht verstuurd worden.De voorbije week werd Zweden al enkele keren genoemd als een mogelijke bemiddelaar in de gesprekken tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten, over de ontmoeting die Kim Jong-un en Donald Trump in mei zullen hebben. Het is de Zweedse ambassade in Pyongyang die de diplomatieke belangen van de Verenigde Staten in Noord-Korea vertegenwoordigt.

Vorige vrijdag schreef de Zweedse krant Dagens Nyheter al dat Zweden de afgelopen weken achter de schermen een alsmaar actievere rol speelt. De tabloid Expressen noemt Zweden vandaag als de locatie waar de ontmoeting tussen Kim en Trump kan plaatsvinden.

Zweden is momenteel ook een niet-permanent lid van de VN-Veiligheidsraad.

bron: Belga