Europese ombudsman wil nieuw onderzoek naar job Barroso bij Goldman Sachs

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese ombudsman Emily O'Reilly vraagt dat het ethisch comité van de Europese Commissie de baan van gewezen voorzitter José Manuel Barroso bij zakenbank Goldman Sachs opnieuw tegen het licht houdt. Dat meldt ze vandaag in een persmededeling. O'Reilly wijst erop dat Barroso had beloofd dat hij niet namens Goldman Sachs zou lobbyen bij de Commissie. Dat engagement "is nu in twijfel getrokken door een ontmoeting tussen Barroso en een vicevoorzitter", zo verwijst de ombudsman naar een ontmoeting die de Portugees en vicevoorzitter Jyrki Katainen vorig najaar hadden in een Brussels hotel. Beide protagonisten houden staande dat het om een private afspraak ging, maar O'Reilly stelt dat de ontmoeting was geregistreerd als een ontmoeting met Goldman Sachs en dus "de schijn had van een ontmoeting die lobbyen als doelstelling had".

De commotie rondom de ontmoeting had volgens O'Reilly vermeden kunnen worden "indien de Commissie destijds een formele beslissing had genomen over de aanstelling van Barroso bij Goldman Sachs". "Zo'n beslissing zou op zijn minst van de voormalige voorzitter kunnen vereisen dat hij afziet van lobbyen bij de Commissie namens de bank", aldus de ombudsman. Volgens haar zou de Commissie moeten overwegen om Barroso "nog een aantal jaren" de kans op lobbywerk in het Berlaymontgebouw te onthouden.

Barroso leidde de Commissie van 2004 tot 2014. Zijn aanstelling bij Goldman Sachs in 2016 ontlokte een polemiek, maar de Portugees verzekerde toen aan Juncker dat hij geen lobbywerk voor de zakenbank zou verrichten. Het ethisch comité kwam daarop tot de vaststelling dat de regels over de integriteit en de discretie van oud-commissarissen na hun vertrek uit het Berlaymontgebouw niet geschonden waren.

bron: Belga