Amnesty voert actie aan Syrische ambassade op zevende verjaardag van burgeroorlog

Amnesty voert actie aan Syrische ambassade op zevende verjaardag van burgeroorlog

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft vandaag, precies zeven jaar na het uitbreken van de oorlog in Syrië, actie gevoerd aan de Syrische ambassade en bij de Permanente Vertegenwoordiging van Rusland bij de EU. Amnesty-activisten stelden miniatuurfiguurtjes op als een minuscuul en symbolisch protest om de gigantische omvang van de gruwel in Syrië in de verf te zetten. “Nu de oorlog in Syrië zijn achtste jaar ingaat, willen we opnieuw de aandacht vestigen op de catastrofe die er aan de gang is”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. “Het gewapend conflict maakt enorm veel burgerdoden, ziekenhuizen worden aangevallen, humanitaire hulp geblokkeerd, … De internationale gemeenschap moet een einde maken aan de oorlogsmisdaden die gepleegd worden in Syrië.”

AI vestigt in het bijzonder de aandacht op de situatie in Oost-Ghouta waar 400.000 burgers vastzitten en er dringend nood is aan humanitaire hulp. De ngo eist dat het Syrische regime en Rusland stoppen met het bombarderen van burgerdoelwitten, en dat ook de gewapende groepen in Oost-Ghouta ophouden met willekeurige aanvallen tegen gebieden onder de controle van het regeringsleger. Humanitaire hulpverleners moeten ongehinderd toegang krijgen tot het gebied en de belegering moet opgeheven worden.Amnesty overhandigde vandaag een petitie aan de Permanente Vertegenwoordiging van Rusland met 30.000 handtekeningen, om te eisen om de bombardementen op burgerdoelwitten te stoppen en humanitaire hulp toe te laten.

Het Turkse leger startte bovendien een offensief tegen gebied in Syrië dat onder controle staat van de Koerdische troepen. Ook bij die aanvallen in Afrin en Azaz, ten noorden van Aleppo, vallen veel burgerdoden door willekeurige aanvallen. Amnesty International roept de EU en staten zoals de VS en Rusland op hun invloed aan te wenden om de strijdende partijen onder druk te zetten om die willekeurige aanvallen te stoppen en het internationaal recht te respecteren.

“In het Syrische conflict nemen alle strijdende partijen te weinig voorzorgen om burgers te beschermen. Het internationaal humanitair recht wordt er op de meest grove manier met voeten getreden”, zegt Wies De Graeve. “Ons protest van miniatuurmensen lijkt klein, maar de verontwaardiging is groot. Deze gitzwarte verjaardag van het Syrische conflict is niet voor herhaling vatbaar.”

bron: Belga