Aantal foreign fighters beduidend hoger bij landen die meewerken aan contraterrorisme

Het aantal foreign fighters ligt 2,4 keer hoger in landen die deelnemen aan contraterrorisme-acties van de internationale coalitie die in 2014 opgericht werd door de Verenigde Staten. Het cijfer is een eerste resultaat van een onderzoek van de professors Cind Du Bois van de Koninklijke Militaire School (KMS) en van Caroline Buts van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Het onderzoek van de KMS en de VUB probeert een antwoord te vinden op de vraag waarom foreign fighters naar Syrië en Irak vertrekken om er voor Islamitische Staat te vechten. De redenen van vertrek in kaart brengen is noodzakelijk, want meer en meer individuen worden aangestuurd tot acties door strijders die zich nog in Syrië of Irak bevinden.

Het onderzoek bestudeert het effect van militaire contraterreuracties uitgevoerd door de internationale coalitie. De Franse professor F. Burgat redeneert namelijk dat het geopolitieke beleid, de interventies tegen IS in dit geval, een aanwakkerend effect kan hebben op radicalisering en terrorisme.Uit het KMS-VUB onderzoek blijkt nu dat het aantal foreign fighters gemiddeld 2,4 keer zo groot is voor landen die deel uitmaken van de internationale coalitie als voor niet-deelnemende landen.
Eind 2015 was België één van de belangrijkste leveranciers van westerse strijders met 415 IS-strijders. Verdere bevindingen van het onderzoek worden in juni gepresenteerd tijdens de International Conference on Economics and Security.

bron: Belga