Sociale media verraden Shakira: belastingdienst eist 20 miljoen euro

Sociale media verraden Shakira: belastingsdienst eist 20 miljoen euro
AFP / T. Clary

De Spaanse belastingdienst eist meer dan 20 miljoen euro van Shakira wegens belastingontduiking. De fiscus baseert zich op de Twitter- en Instagramposts van de zangeres.

Tussen 2011 en 2014 verbleef Shakira in Barcelona waar ze samen met voetballer Gerard Piqué een koppel vormde. Zijn twee kinderen gingen ook in Barcelona naar school, vandaar dat de zangeres vaak bij hem thuis vertoefde. Maar dit zou ze nooit hebben aangegeven aan de lokale belastingdienst. De Colombiaanse beweerde in een huis op de Bahama’s te wonen of op tournee te zijn.

BelastingplichtigDe Spaanse fiscus claimt dat ze ruim 20 miljoen euro aan belastingen heeft ontdoken en baseert zich op het socialemediagebruik van de wereldster. Zo was ze bijvoorbeeld vaak te zien bij een Catalaanse kapper. Wanneer de onderzoekers de kapper bezochten, vertelde die dat Shakira op regelmatige basis haar haar liet knippen in Barcelona.

Artiesten die minstens 183 dagen per jaar in Spanje verblijven, worden als Spaanse belastingplichtigen beschouwd. Hun opbrengsten worden dan belast tegen bijna 50%. Wanneer ze minder dan 183 dagen in Spanje verblijven, is dat 24%.