Gatz wil gesprek met NTGent na zoekertje Syriëstrijders

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz wil een gesprek met het NTGent over de zoektocht van het Gentse theater naar Syriëstrijders voor een voorstelling. De Open Vld-minister plaatst daar juridische en inhoudelijke vragen bij. Dat heeft hij in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Ortwin Depoortere (Vlaams Belang), Marius Meremans (N-VA) en Jo De Ro (Open Vld). De plannen van het NTGent om teruggekeerde Syriëstrijders in te zetten voor een theatervoorstelling deden het nodige stof opwaaien. In het Vlaams Parlement kreeg minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) een reeks vragen over de kwestie. Geen enkele fractie steunt de plannen van regisseur Milo Rau.

"De artistieke vrijheid is belangrijk, maar heeft ook haar grenzen en die grenzen worden mee bepaald door de strafwet", antwoordde minister Gatz. Volgens de Open Vld-minister zijn teruggekeerde Syriëstrijders in ons land sowieso strafbaar en moeten ze aangehouden worden. Bovendien is ook het aanzetten tot haat, ook als dat op een theaterpodium gebeurt, strafbaar.

Maar naast die juridische opmerkingen heeft Gatz nog meer bezwaren. Zo dreigt het stuk voor verdeeldheid te zorgen, iets wat volgens Gatz haaks staat op de opdracht van het Gentse stadstheater. Daarnaast zijn er ook de wonden van de slachtoffers van IS-strijders. "Je kan die wonden niet ongestraft openrijten, voor zover die wonden al geheeld zijn", aldus Gatz.

Daarom wil Gatz graag in gesprek gaan met het NTGent. "Ik reken op een pittig en openhartig gesprek", klinkt het.

bron: Belga