"Dood Stephen Hawking laat een intellectueel vacuüm achter"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De dood van de vermaarde Britse fysicus Stephen Hawking zorgt voor een "intellectueel vacuüm", zegt de Amerikaanse astrofysicus Neil deGrasse Tyson op Twitter. "Zijn overlijden laat een intellectuele vacuüm achter. Maar het is niet leeg", schrijft deGrasse Tyson bij een foto van hem en Hawking. Ook de NASA bracht eerbetoon aan Hawking, door hem te omschrijven als "ambassadeur van de wetenschap". "Zijn theorieën openden een universum van mogelijkheden die wij en de wereld verkennen", schreef het Amerikaanse ruimtevaartagentschap op Twitter. "Dat je mag blijven vliegen als superman in microzwaartekracht, zoals je tegen astronauten zei op het internationale ruimtestation in 2014."

"Professor Hawking was een uniek wezen, dat niet enkel in Cambridge maar over de hele wereld met genegenheid zal worden herinnerd", reageerde Stephen Toope, de vicevoorzitter van de universiteit van Cambridge, waar Stephan Hawking heeft gestudeerd en gewerkt. "Zijn uitzonderlijke bijdrage aan de wetenschappelijke kennis en het begrijpelijk maken van wetenschap en wiskunde zijn een onuitwisbare erfenis."

De Britse staatssecretaris Tobias Ellwood noemde Hawking een "inspiratie voor allen". "Je belichaamde echte moed boven tegenspoed, terwijl je de wonderen van het universum aan de wereld uitlegde. Je prestaties symboliseren de kracht van de menselijke geest. Een inspiratie voor ons allemaal, ongeacht onze situatie, om naar de sterren te reiken, vanwaar je nu op ons schijnt." Hawking is vandaag overleden in zijn huis in Cambridge, op 76-jarige leeftijd.

bron: Belga