Aanslagen Brussel - twee jaar later - Misgelopen omzet voor Belgische hotels liep op tot 273 miljoen euro

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgische hotelomzet heeft pas in het vierde kwartaal van 2017 het niveau bereikt dat ze had kunnen realiseren zonder de aanslagen. De misgelopen omzet van de voorbije kwartalen loopt op tot 273 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van Guidea, het expertisecentrum voor toerisme en horeca. De aanslagen in Parijs, de lockdown in Brussel en de aanslagen in de Belgische hoofdstad hebben een duidelijke impact gehad op de hotelsector in ons land. Naar aanleiding van de aanslagen in Parijs en de lockdown in Brussel, in november 2015, daalde de omzetgroei van 7,4 procent in het derde kwartaal van 2015 naar -2,4 pct in het vierde kwartaal. Na de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016 daalde de omzetgroei in de Belgische hotels van -2 pct in het eerste kwartaal van 2016 naar -13 pct in het tweede kwartaal.

Het potentieel omzetverlies van de Belgische hotelsector tussen het vierde kwartaal van 2015 en het vierde kwartaal van 2017 is opgelopen tot 273 miljoen euro. "In het vierde kwartaal van 2015 was er na de aanslagen van Parijs en de lockdown in Brussel een potentieel omzetverlies van 34 miljoen. In het tweede kwartaal van 2016, na de aanslagen in Brussel, was het potentieel omzetverlies 94 miljoen euro", aldus Guidea.

In het vierde kwartaal van 2017 lag de gerealiseerde omzet voor het eerste hoger dan de potentiële omzet. Dat betekent dat pas vanaf het vierde kwartaal de omzet opnieuw evolueert alsof er geen aanslagen waren.

Guidea merkt wel dat er in 2017 sprake is van een herstel van de omzetgroei. Die trekt aan van 3 pct in het vierde kwartaal van 2016 tot 15 pct in het derde en vierde kwartaal van 2017. "Dat is de snelste groei van de voorbije 10 jaar", benadrukt Guidea.

Zowel Brussel als Vlaanderen kenden een omzetdaling in de nasleep van de aanslagen. De impact was het hoogst in Brussel. Voor Wallonië ontbreken volgens Guidea volledige cijfers.

bron: Belga