Aanslagen Brussel – twee jaar later – Ingetogen eerbetoon aan slachtoffers

Op de tweede verjaardag van de aanslagen van 22 maart zal er op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek een minuut stilte worden gehouden. De plechtigheid zal wat intiemer zijn dan vorig jaar. Vorig jaar, precies één jaar na de aanslagen, waren er een pak herdekingsmomenten georganiseerd om de 32 doden en meer dan 300 gewonden van de aanslagen te herdenken. Ook toen werd er in Maalbeek en op Zaventem een minuut stilte gehouden. Er waren getuigenissen van nabestaanden, overlevenden en hulpverleners en een aantal toespraken. Ook koning Filip nam toen het woord, en riep op tot een meer menselijke en rechtvaardige samenleving.
In samenspraak met de verenigingen die de slachtoffers en hun families vertegenwoordigen, is het programma voor de tweede verjaardag wat intiemer. Grote ceremoniële momenten komen er niet, al kunnen er enkele toespraken zijn. In Zaventem komt er een minuut stilte om 7.58 uur en worden er bloemen neergelegd. In Maalbeek gebeurt om 9.11 uur hetzelfde. Op beide plaatsen kunnen slachtoffers en hun naasten een bezinningsmoment houden. Ze krijgen ook de kans om een delegatie van hulpverleners en interventiediensten te ontmoeten.
Premier Charles Michel zal om 10 uur ook bloemen neerleggen aan het monument vlakbij het Shumanplein, ter ere van alle slachtoffesr van terreuraanslagen in België en in het buitenland.

bron: Belga