Republikeinen in Congres: "Trump hielp Moskou niet bij inmenging in verkiezingen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten hebben naar eigen zeggen geen bewijs gevonden dat Donald Trump of zijn campagneteam onder een hoedje zouden gespeeld hebben met Rusland om de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Tot dat besluit komen de Republikeinse leden van de inlichtingencommissie van het Huis. Ze publiceerden een samenvatting van hun ontwerpraport. De Democratische leden van de commissie werden niet betrokken. De inlichtingendiensten van de VS beschuldigen het Kremlin er al langer van dat ze zich ingemengd hebben in de kiesstrijd om de latere winnaar Trump te helpen zijn concurrente Hillary Clinton te beschadigen. Een speciaal aanklager en verschillende parlementscommissies onderzoeken of er daarbij afspraken waren tussen Team Trump en Moskou.

Na een onderzoek van een jaar zien de Republikeinen geen reden om te denken dat Rusland voor Trump en tegen Clinton was. Daarmee spreken ze de conclusies tegen van de inlichtingendiensten van de VS, voor wie deze voorkeur lijkt vast te staan.

Het tijdstip waarop de conclusies van het parlement naar buiten komen, roepen op zijn minst vragen op. Speciaal aanklager Robert Mueller onderzoekt nog steeds nieuwe sporen. Zijn vaststellingen zetten het Witte Huis steeds meer onder druk.

"We hebben geen enkel bewijs van collusie, coördinatie of complot gevonden tussen het campagneteam van president Donald Trump en Rusland", klinkt het in een persbericht. De Washington Post citeert uit het persbericht dat er hoogstens sprake was van slechte inschattingen en ongelukkige ontmoetingen.

Parlementslid Mike Conaway leidt het Rusland-onderzoek van de commissie. Hij zegt dat de vermoedens van geheime afspraken op zijn best stof zijn voor misdaadschrijvers als Tom Clancy. Het is dus ook fictie om geheime afspraken te vermoeden achter de ontmoeting van Trumps oudste zoon Donald Junior in juli 2016 met een Russische advocate. Feit is dat zij Trump Jr. gevoelige informatie beloofde over Clinton. In de ruimte bevonden zich ook Trumps adviseur en schoonzoon Jared Kushner en gewezen campagneleider Paul Manafort.

Het ontwerprapport wordt dinsdag aan de Democratische leden van de commissie toegezonden.

bron: Belga