Oppositie zoekt reden voor lange termijn tussen klacht en huiszoeking bij Veviba

door
Belga
Leestijd 2 min.

Waarom heeft het parket van Luxemburg anderhalf jaar gewacht om een huiszoeking uit te voeren bij Veviba in Bastenaken? Die vraag is de voorbije dagen al meermaals gerezen sinds het schandaal rond het vleesbedrijf bekendraakte. De oppositie wil er minister van Justitie Koen Geens (CD&V) over aan de tand voelen in de Kamer. "Is voedselfraude wel een prioriteit voor Justitie?", vraagt Kamerlid Annick Lambrecht (sp.a) zich af. Bij de huiszoeking eind vorige maand kwamen verschillende problemen aan het licht. Er doken serieuze tekortkomingen op met de etikettering en er bleek vlees dat niet bestemd was voor menselijke consumptie, toch daarvoor te zijn gebruikt. Tijdens een Kamerzitting lag het federaal voedselagentschap maandag stevig onder vuur. Anderhalf jaar voordien had het FAVV immers melding gekregen vanuit Kosovo dat er een probleem was met de verpakkingsdatums op Veviba-vlees. Het agentschap maakte weliswaar een pv op voor het parket, maar de vraag rees waarom het FAVV in de achttien maanden die aan de huiszoeking vooraf gingen, niet forser is gaan controleren bij Veviba.

Oppositieleden Lambrecht (sp.a) en Stefaan Van Hecke (Groen) willen woensdag in de bevoegde Kamercommissie verder inzoomen op de rol van Justitie. "Is het dossier blijven liggen bij het parket of bij de onderzoeksrechter?", wil Van Hecke bijvoorbeeld weten. "En wat was daarvoor de reden?"

Daarbij willen beide Kamerleden bij minister Geens polsen of het dossier wel als prioriteit werd beschouwd. Lambrecht wil onder meer te weten komen hoeveel onregelmatigheden het FAVV de voorbije drie jaar aan het parket heeft gemeld en in hoeveel gerechtelijke onderzoeken en veroordelingen die hebben uitgemond. Ook wil de Vlaamse socialiste van Geens te horen krijgen wat de richtlijnen zijn in het strafrechtelijk beleid rond het garanderen van de voedselveiligheid.

bron: Belga