“Kosten en taksen maken Belgische voeding duurder”

Kosten en taksen maken Belgische voeding duurder

De opeenstapeling van taksen, heffingen en de loonkostenhandicap maken voeding en dranken in België duurder dan in de buurlanden. Dat melden Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, en BABM, de vereniging van merkartikelfabrikanten. Ze zeggen in de cijfers uit het jaarverslag van het Prijzenobservatorium hun analyse bevestigd te zien. “De reële loonkostenhandicap voor Belgische voedingsproducenten bedraagt ook na de taxshift nog steeds 17,5 pct ten opzichte van onze buurlanden. Ook de energiekostenhandicap en de opeenstapeling van taksen blijven Belgische bedrijven parten spelen”, klinkt het. Volgens Chris Moris, directeur-generaal van Fevia hebben die handicaps “onvermijdelijk als gevolg dat prijzen in ons land duurder zijn en dat grensaankopen jaar na jaar stijgen”. “Met onze hoge kwaliteit, innovatie en diversiteit compenseren we gedeeltelijk die prijsverschillen, maar op termijn ondergraven we hiermee ons concurrentievermogen. Tegelijk blijven de winstmarges van producenten dalen en zien ook supermarkten zich geconfronteerd met te krappe marges”, aldus Moris.

Walter Gelens, topman van BABM, benadrukt dat België een kleine markt is waar vaste kosten als marketing en innovatie zwaarder doorwegen. “Maar tegelijk is het verschil in prijzen tussen de supermarkten nergens zo groot als in België. Op het vlak van organisatie, standaardisatie en harmonisatie zijn nog grote efficiëntiewinsten mogelijk.”Fevia en BABM steken de hand uit naar handelsfederatie Comeos en de retailers om “in de gehele keten te bekijken hoe we inefficiënties samen kunnen aanpakken”.

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) liet dinsdagochtend aan VRT NWS weten de belangrijkste supermarktketens in ons land uit te nodigen voor een discussie over de prijsverschillen met onze buurlanden. Peeters wil een verantwoording horen en dringt aan op een daling, klinkt het.

bron: Belga