Kippenkeurmerk onderzoekt herkomst beelden

Kippenkeurmerk onderzoekt herkomst beelden

Het keurmerk voor braadkippen Belplume zegt ten zeerste te betreuren dat de Belgische pluimveesector in een negatief daglicht wordt geplaatst met de beelden van kippen in industriële kwekerijen die dierenrechtenorganisatie Gaia heeft verspreid. “Belplume neemt deze beelden serieus en onderzoekt nu wat hun herkomst is”, klinkt het in een reactie van het kwaliteitslabel. “Op de beelden die Gaia verspreidt zijn dieren te zien met pootproblemen en dergelijke”, klinkt het in een persbericht. “Wij sluiten anderzijds ook niet uit dat de montage van de beelden een vertekend beeld kan geven van de situatie. Indien inbreuken worden vastgesteld mogen de betrokken pluimveebedrijven een audit door een onafhankelijke certificatie-instelling verwachten.”

Het label stelt nog dat de krachtlijnen van de lastenboeken op vier pijlers zijn gebaseerd: “het produceren van veilig kippenvlees en veilige eieren, het waarborgen van degelijke productiemethodes en -omstandigheden, het verzekeren van transparantie en traceerbaarheid via het uitwisselen en terugkoppelen van gegevens en de zorg voor de gezondheid en het welzijn van de dieren.”De lastenboeken werden opgesteld voor elke schakel van de braadkippensector. “Daarbij worden aan de betrokken bedrijven legale en extralegale standaarden opgelegd”, klinkt het. “De Belplume-bedrijven worden jaarlijks gecontroleerd door onafhankelijke certificatie-instellingen.”

Dierenrechtenorganisatie Gaia verspreidde beelden van kippen in industriële kwekerijen, met creperende dieren. De opnames gebeurden tussen oktober en december 2017 in zes grote pluimveehouderijen in Vlaanderen. Gaia zegt dat de supermarkten medeverantwoordelijk zijn, dat het kwaliteitslabel ‘Belplume’ niets voorstelt en dat de wet op dierenwelzijn ontoereikend is.

bron: Belga