Amerikaanse minister van Defensie brengt verrassingsbezoek aan Kaboel

Amerikaanse minister van Defensie brengt verrassingsbezoek aan Kaboel

De Amerikaanse minister van Defensie, James Mattis, is in de Afghaanse hoofdstad Kaboel aangekomen voor een onaangekondigd bezoek. Volgens mediaberichten zal Mattis onder meer president Ashraf Ghani en de opperbevelhebber van de Amerikaanse en de NAVO-strijdkrachten in Afghanistan, John Nicholson, treffen. Het verrassingsbezoek komt er twee weken nadat de Afghaanse president een vredesaanbod had overgemaakt aan de radicaalislamistische taliban. “Misschien zullen niet alle taliban onmiddellijk daarop ingaan, dat zou wat te ver gaan, maar sommigen zijn duidelijk geïnteresseerd in gesprekken met de Afghaanse regering”, zo verklaarde Mattis in het legervliegtuig aan enkele meegereisde journalisten.

Volgens het voorstel van de Afghaanse president zou de taliban erkend kunnen worden als een politieke beweging. Ashraf Ghani stelt wel enkele voorwaarden aan het opstarten van de vredesgesprekken: onder meer het stopzetten van het onmiddellijke geweld en de erkenning van de grondwet van 2004.De jihadistische organisatie heeft nog niet gereageerd en blijft haar gewelddadige offensief voortzetten. Volgens officiële gegevens bezet de taliban nu minstens 14,3 procent van het land.

De VS hadden eerder al aangekondigd dat ze, na een jarenlange troepenafbouw, opnieuw een duizendtal extra soldaten naar Afghanistan zullen sturen.

bron: Belga