Te laat komen is een gevolg van je persoonlijkheid

Foto Unsplash / Rawpixel

Iedereen kent wel iemand die altijd en overal te laat komt. Die persoon kan er weinig aan doen, blijkt uit een Amerikaans onderzoek, want het is een gevolg van zijn persoonlijkheid. Laatkomers kunnen van nature niet goed om met tijd.

Op school worden laatkomers geregeld gestraft, maar dat lijkt nooit echt te werken. Volgens een onderzoeksteam van de School of Business van de universiteit van New York is dat niet meer dan logisch. Zij stellen dat de ontspannen persoonlijkheid van die personen de oorzaak is van de vertragingen, schrijft The Wall Street Journal.

Mensen die steeds te laat zijn, kunnen niet goed inschatten hoelang een taak zal duren. Daardoor lopen ze vaak hopeloos achterop op schema. Daarnaast zijn laatkomers vaak ook multitaskers. Wie meerdere dingen tegelijk doet, heeft minder zicht op zijn taken en is vaak te laat met opdrachten.

Meer ontspannen

De onderzoekers onderscheiden twee soorten individuen: een A-type en een B-type. De mensen die behoren tot de eerste groep, zijn preciezer. De andere categorie is minder stipt, maar doorgaans ook meer ontspannen.
De laatkomers kunnen minder goed inschatten hoe snel de tijd vooruitgaat. Zo lieten de onderzoekers de proefpersonen gokken wanneer er een minuut voorbij was. Mensen van het type A konden dat redelijk goed. Gemiddeld zeiden ze na 58 seconden dat er een minuut was afgelopen. De andere groep gaf gemiddeld na 77 seconden aan dat de minuut om was.