«Mijn jeugdpassie is nu mijn job»

60 jaar zijn is voor Johnny De Backer geen reden om pensioen op te nemen. Integendeel. Hij schoolde zich om. Nu werkt hij in de sector die hem als kind fascineerde.
door
marketing
Leestijd 2 min.

Wie? Johnny De Backer

Leeftijd? 60

Studies? Beroepsopleiding Verpleegkunde Stuivenbergziekenhuis

Functie? Verpleger in psychiatrische verpleegkunde

Bedrijf? Psychiatrisch verzorgingstehuis Multiversum

Hoe word je verpleger als magazijnier-chauffeur ?

“Na mijn middelbaar begon ik meteen als magazijnier-chauffeur omdat ik niet verder wilde studeren. Maar toen mijn laatste werkgever failliet ging, was het tijd om mijn eerste passie te volgen: geneeskunde. Als kind van 10 was ik al gefascineerd door de eerste harttransplantatie in Zuid-Afrika. Nu had ik de kans om als werkzoekende aan te kloppen bij VDAB voor een opleiding verpleegkunde.”

Wat houdt je job in?

Ik werk vandaag in een psychiatrisch verzorgingstehuis. Dit is een plaats voor mensen met een chronische psychiatrische problematiek. Denk maar aan mensen die van jongs af met schizofrenie kampen en aan psychoses leiden. Mijn collega's en ik zorgen voor een thuis voor hen, voor gesprekken, gezelschapsspelletjes, wandelingen,… Wanneer ze dat wensen regelen we zelfs vakanties.”

Wat vind je het leukste aan je job?

“Je moet weten dat de mensen waarvoor ik zorg het niet gemakkelijk hebben. Soms kampen ze met psychoses, minderwaardigheidscomplexen en zelfmoordneigingen. We bieden hen graag iets wat ze zelf niet kunnen realiseren. Het is boeiend om te zoeken naar hun krachten en hiermee te werken. Daarvoor nemen we graag de tijd. Als ik bijvoorbeeld nog aan het praten ben wanneer mijn shift ten einde is, blijf ik toch graag tot het gesprek afgerond is.”

Hoe verras je de mensen rond je?

“De carrièrewending op mijn 47ste verraste sommigen. Sommige vrienden genoten al van hun pensioen. Ikzelf had ook al op pensioen kunnen zijn. Maar dit wil ik niet. Ik voel me geen 60 en kan nog goed mee met mijn jongere collega's. Het is tof om met mijn humor het leven van onze gasten te verlichten. Financieel ben ik nu ook beter af dan als gepensioneerde. Zelfs privé keerde mijn leven opnieuw toen ik op mijn nieuwe job mijn huidige vrouw leerde kennen. We hebben vandaag drie kinderen van 7, 5 en 4 jaar.”