Slovaakse minister van Binnenlandse Zaken stapt op na moord op journalist

Slovaakse minister van Binnenlandse Zaken stapt op na moord op journalist
Slovaakse minister van Binnenlandse Zaken stapt op na moord op journalist

De Slovaakse minister van Binnenlandse Zaken, Robert Kalinak, tevens vicepremier, heeft vandaag aangekondigd dat hij opstapt. Een partij van de regeringscoalitie, de voltallige oppositie en talrijke betogers hadden zijn ontslag geëist na de moord vorige maand op journalist Jan Kuciak. Door het ontslag van Kalinak kan de regering van Robert Fico de huidige crisis mogelijk overleven.

Vorige week had een Slovaakse procureur een strafklacht ingediend tegen de minister, omdat die de rechtsgang belemmerd zou hebben in een vermoedelijke corruptiezaak. Speciaal aanklager Vasil Spirko zegt dat de klacht ook gaat over verantwoordelijken van de politie. De procureur citeerde een getuige die zou verklaard hebben dat Kalinak en ex-minister van Financiën Jan Pociatek herhaaldelijk geheime commissies zouden opgestreken hebben ter waarde van bijna 200 miljoen euro. Dat gebeurde bij openbare aanbestedingen voor informaticadiensten en -materieel voor het ministerie van Binnenlandse Zaken.De minister van Binnenlandse Zaken noemde de beschuldigingen eerst nog “absurd”. De Slovaakse president Andrej Kiska vond ze dan weer “extreem ernstig”, aldus woordvoerder Roman Krpelan.

Jan Kuciak werd vermoord samen met zijn verloofde. De onderzoeksjournalist zou een artikel publiceren over de vermoedelijke banden tussen Slovaakse politici en Italiaanse zakenlui met banden met de Calabrese maffia, de ‘Ndrangheta.

Bron: Belga