Koning start staatsbezoek aan Canada met plechtige ontvangst

Koning start staatsbezoek aan Canada met plechtige ontvangst
Koning start staatsbezoek aan Canada met plechtige ontvangst

Koning Filip en koningin Mathilde zijn vandaag, daags na hun aankomst in Ottawa voor het staatsbezoek aan Canada, plechtig ontvangen door gouverneur-generaal Julie Payette. Nadien plantten ze zoals de traditie het wil een boom aan Rideau Hall, de officiële residentie van Payette. Zij is als gouverneur-generaal van Canada de vertegenwoordiger van de Britse queen, die ook het staatshoofd van Canada is. De koning en koningin arriveerden in een open paardenkoets aan Rideau Hall, begeleid door enkele leden van de Royal Canadian Mountain Police (‘mounties’) in hun traditionele rode uniform. Na de inspectie van de Canadese troepen, met ceremoniële kanonschoten op de achtergrond, benadrukte koning Filip zijn dankbaarheid voor de rol van Canada tijdens de twee wereldoorlogen.

“We zijn hier om het verleden te vieren, om dank u te zeggen en dankbaar te zijn voor wat de Canadese soldaten gedaan hebben”, aldus de koning. “We hebben onze vrijheid te danken aan de soldaten die honderd jaar geleden naar ons land gekomen zijn met de Eerste Wereldoorlog, en (later) natuurlijk ook met de Tweede Wereldoorlog.” België vergeet die inspanning niet, klonk het.De koning sloot zijn toespraak af met een kwinkslag gericht aan Payette, een voormalige astronaute. “Je weet het misschien niet, maar ik heb een speciaal gevoel voor de ruimte. Ik hou van de ruimte en vliegen.”

Het bezoek aan Rideau Hall werd afgesloten met het ceremoniële planten van een suikeresdoorn, de boom waarvan het blad het nationale symbool van Canada is. De boom is slechts een tiental meter verwijderd van de twee suikeresdoornen die koning Boudewijn en koningin Fabiola bij het vorige Belgische staatsbezoek in 1977 geplant hadden.

Bron: Belga