Japanse minister van Financiën geeft vervalsing van documenten toe maar stapt toch niet op

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Japanse minister van Financiën, Taro Aso, heeft vandaag toegegeven dat zijn ministerie documenten vervalst heeft. Die documenten hadden te maken met de controversiële verkoop van een stuk land, eigendom van de overheid, aan een ultranationalistische school waarvan Akie Abe, vrouw van premier Shinzo Abe, eredirecteur is. De Japanse oppositie wil dat Aso, die ook vicepremier is, opstapt, maar vandaag zei hij dat hij "daartoe geen plannen heeft". In juni 2016 werd de grond verkocht aan het bedrijf achter de school, Moritomo Gakuen, voor slechts 14 pct van de geschatte waarde. Veertien van de oorspronkelijke documenten werden herwerkt door het ministerie, aldus Aso. "Dat is heel jammer", zei Aso aan journalisten. "Ik bied mijn oprechte excuses aan."

Volgens Japanse media stond de naam van Akie Abe in de oorspronkelijke documenten, maar werd haar naam verwijderd. Volgens het persbureau Kyodo had Akie Abe aanbevolen dat het schoolproject "voortgezet zou worden, want het is een goed stuk grond".

Deze onthulling kan een zware klap betekenen voor Abe, die eerder al had gezegd dat hij niets te maken had met de verkoop van de grond en dat hij "ontslag zou nemen als eerste minister en parlementslid" als zou blijken dat hij of zijn vrouw betrokken waren bij de vastgoeddeal. Vandaag zei Abe aan journalisten dat hij "een zware verantwoordelijkheid voelt". "Ik bied het publiek mijn welgemeende verontschuldigingen aan."

Nadat het schandaal een eerste keer was uitgebroken, in februari 2017, stapte Akie Abe al op bij de school.

Aso legde de schuld voor het schandaal al herhaaldelijk bij Nobuhisa Sagawa, die destijds de afdeling van het ministerie leidde die verantwoordelijk was voor de verkoop. Vrijdag moest hij opstappen uit zijn nieuwe functie.

Bron: Belga