Burundese regeringspartij benoemt president tot “eeuwige opperste gids”

Burundese regeringspartij benoemt president tot
Burundese regeringspartij benoemt president tot "eeuwige opperste gids"

De Burundese president Pierre Nkurunziza is door regeringspartij CNDD-FDD benoemd tot “eeuwige opperste gids” van die partij. Dat heeft de CNDD-FDD gisteren laten weten. De beslissing werd zaterdag al genomen, door de leiding van de partij. Die was vrijdag en zaterdag samengekomen in Buye, de geboortestreek van de president. De partij bevestigde het nieuwe statuut in een communiqué, maar gaf geen verdere info over wat de beslissing betekent. “Hij is onze senior, onze vader, onze raadgever”, aldus de secretaris-generaal van de partij, generaal Evariste Ndayishimiye. “Niemand binnen de partij kan aan hem tippen.” De benoeming leidde online tot grappen over de Burundese president, die “een persoonlijkheidscultus rond zijn majesteit koning Nkurunziza de eerste wil installeren”. Dat werd echter tegengesproken in Bujumbura. “Het gaat niet om uitspattingen zoals Kim Il-sung in Noord-Korea, zoals onze tegenstanders willen doen geloven”, aldus een hoog kaderlid van de partij, dat anoniem wilde blijven, aan AFP. “Maar onze partij heeft beslist zijn excellentie Pierre Nkurunziza een speciale plaats te geven, door hem aan te duiden als onze voornaamste raadgever en gids voor altijd.”

Waarnemers menen echter wel dat er de laatste jaren een persoonlijkheidscultus rond Nkurunziza ontstaan is, aan de macht sinds 2005. Het lijkt er alsmaar meer op dat hij de onbetwiste leider is van een systeem dat gedomineerd wordt door enkele generaals die naam gemaakt hebben tijdens de burgeroorlog, aan de zijde van de Hutu-rebellie.In april 2015 maakte de president bekend dat hij zich kandidaat stelde voor een derde termijn als president, hoewel de grondwet maar twee termijnen toelaat. In juli van datzelfde jaar werd hij, ondanks zware onrust in het land, verkozen. Bij geweld vielen sindsdien zeker 1.200 doden. Ruim 400.000 mensen sloegen op de vlucht.

In mei is een controversieel referendum gepland, waarbij de bevolking zal moeten instemmen met een voorstel dat Nkurunziza moet toelaten om zeker tot 2034 het land te leiden.

Bron: Belga