Antwerpen wil naar 2 miljoen overnachtingen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De stad Antwerpen wil tegen 2020 jaarlijks zo'n 2 miljoen overnachtingen noteren van toeristen en zakenlui. Nu ligt dat aantal op zo'n 1,9 miljoen. Dat is maandag bekendgemaakt bij de start van een meerdaags congres voor internationale congresorganisatoren in het nieuwe Flanders Meeting & Convention Center Antwerp aan de Zoo. Van maandag tot en met woensdag strijkt de Association World Congress (AWC) neer, een jaarlijkse bijeenkomst van honderden internationale beleidsmakers die in grote mate bepalen waar de voornaamste zakencongressen worden georganiseerd. Ze verzamelen in het nieuwe Flanders Meeting & Convention Center Antwerp (FMCCA), dat met de Koningin Elisabethzaal het Elisabeth Center vormt naast de Antwerpse Zoo. Het congrescentrum, dat op 25.000 m² tot 2.700 deelnemers kan ontvangen, moet de stad en Vlaanderen mee in de kijker zetten voor zakenbezoeken.

Schepen voor Financiën, Middenstand en Toerisme Koen Kennis (N-VA) bedankte de organisatie om Antwerpen te kiezen als gaststad voor het wereldwijde congres. "Antwerpen is een stad als geen ander. Onze slogan is 'Atypisch Antwerpen'. We focussen samen met Vlaanderen op congrestoerisme."

Daarbij werd gewezen op prominente sectoren zoals de haven, de petrochemie, de diamant- en de modesector. Kennis benadrukte ook de focus op een creatieve en digitale economie, onder meer door in te zetten op een "internet of things".

Momenteel telt de stad jaarlijks zo'n 1,9 miljoen overnachtingen, voor de helft toeristen, voor de helft zakengerelateerd. Tegen 2020 hoopt men met dezelfde verhoudingen naar zo'n 2 miljoen overnachtingen te gaan.

Voor die groei kijkt men naast het FMCCA, naar vernieuwingen bij Antwerp Expo, de restauratie van de Handelsbeurs, alsook een aantal nieuwe hotels die er zouden komen.

Op Vlaams niveau wil de overheid van zo'n 200 congressen op jaarbasis nu, naar zo'n 306 in 2021.

bron: Belga