Belg zet elke maand 864 euro opzij voor leningen

Belg zet elke maand 864 euro opzij voor leningen
Belga / B. Doppagne

De Belgen die lenen, betalen gemiddeld 864 euro per maand af, zo blijkt uit een onderzoek van Wikifin. In totaal heeft 66% van de ondervraagden een of meerdere leningen.

We lenen vooral voor grote aankopen, zoals een woning of een auto. De Belg sluit gemiddeld op zijn 29ste voor het eerst een woonlening af. Dat blijkt uit een enquête bij 1.000 Belgen door de financiële informatiesite Wikifin, samen met De Tijd/L’Echo, Radio 2 en Bel RTL.

Hoe hoger het inkomen, hoe meer kans dat iemand een hypothecaire lening heeft. Zo’n 71% van de ondervraagden met een hoger inkomen geeft aan een woonlening te hebben lopen of er ooit een gehad te hebben. Bij de lagere inkomens is dat maar 28%.

Kleinere bijdragen

Maar soms lenen we ook voor kleinere dingen, al ziet niet iedereen dat dan als een lening. Zo is voor 63% van de ondervraagden een «goedkopere» gsm met een vast abonnement geen kredietvorm. Hetzelfde geldt voor het gebruik van de kredietkaart aangeboden door supermarkten. Ongeveer 68% van de respondenten gaf aan dat ze dat niet als lenen beschouwen. Daarnaast ziet 60% een kredietkaart afgesloten bij de bank eveneens niet als een lening.

Als er niet meer voldoende geld op de zicht- en spaarrekening staat, zegt 15% van de ondervraagde Belgen een kredietkaart te gebruiken. Zo’n 8% gebruikt die «reserve» om voeding mee te kopen. Bij de lagere inkomens stijgt dat aantal tot 12%.