Slachthuisfraude: landbouwfederaties gaan zich burgerlijke partij stellen

FWA, de Waalse landbouwfederatie, gaat zich burgerlijke partij stellen nadat er gesjoemel ontdekt is bij het slachthuis van Veviba in Bastenaken. Volgens FWA zou dat gebeuren samen met andere boerenorganisaties, in zogenaamd “Agrofront”. “We hebben het mondelinge akkoord van de Boerenbond, bij monde van voorzitster Sonja De Becker. We wachten nog op bevestiging van het Algemeen Boerensyndicaat”, aldus secretaris-generaal Yvan Hayez van FWA. Door samen te werken kan er meer gewicht in de schaal worden gelegd, klinkt het.

De FWA betreurt dat met het schandaal bij Veviba de hele vleessector opnieuw in diskrediet is gebracht. Voor de veetelers dreigen er als gevolg van dit schandaal zware economische gevolgen, terwijl de sector het al zo moeilijk heeft.De landbouworganisatie pleit er dan ook voor om, naar aanleiding van dit nieuwe schandaal, de normen en controles te wijzigen en nieuwe, transparante praktijken in te voeren. “De groothandel en vleesverwerkende bedrijven zitten op dezelfde golflengte”, aldus Hayez. Ook de werking van het Voedselagentschap FAVV zou onder de loep moeten worden genomen.

De Waalse veehouders nemen afstand van de praktijken van het frauderende Veviba, maar hebben de infrastructuur van dat slachthuis wel nodig, klinkt het nog.

Volgende week heeft FWA verschillende ontmoetingen, onder meer met federaal minister van Landbouw Denis Ducarme en zijn Waalse ambtgenoot René Collin. De sectororganisatie beraadt zich ook over mogelijke acties: “acties, geen betogingen”, aldus de secretaris-generaal.

bron: Belga