Parijs-Nice - Soler is de onverwachte eindwinnaar: "Kan het zelf ook niet geloven"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Marc Soler is nog maar 24 jaar en heeft zijn eerste eindzege in een rittenkoers in de WorldTour beet. "Ik kan het zelf nog altijd niet geloven", zei hij na afloop, "zeker niet na het tijdverlies dat ik zaterdag opliep. Maar ik pak hier toch de eindzege. Geweldig." "We stonden met acht renners binnen 1 minuut vanmorgen voor de slotrit", deed hij zijn verhaal, "alles was nog mogelijk, maar dit had ik toch niet verwacht. Zaterdag baalde ik nog omdat ik 46 seconden verloor. We moesten vandaag wel een offensief plannen, 'all in' gaan en best van ver een aanval lanceren om voldoende bonus te grijpen. Ik sprong weg op de derde laatste klim, precies zoals ik gepland had, en kreeg De La Cruz en Ion (Izagirre) met mee."

Izagirre haakte af en De La Cruz en Soler haakten aan bij de laatste vluchter, Omar Fraile. "Toen ik aanviel, was het doel gewoon om enkele plaatsen te winnen in het klassement, op het podium te eindigen, maar dat ik de eindzege pak is zo veel meer. Ik had nog nooit gewonnen in de WorldTour en nu heb ik een eindzege beet in zo'n prestigieuze koers, waar zo veel grote namen op de erelijst staan. Ik wil geen stappen overslaan en het is niet dat er nu veel zal veranderen in mijn carrière. Ik moet en wil kalm blijven en gewoon verder progressie blijven maken. Elk jaar voel ik me iets sterker worden en ik wil gewoon goed werk blijven leveren en goede prestaties neerzetten."

Soler spiegelt zich aan Alberto Contador, die de voorbije twee jaar telkens op enkele seconden strandde van de eindzege. "Vorig jaar was ik mee met Alberto in de ontsnapping in de slotrit", herinnerde hij de journalisten in de perszaal. "daar heb ik gezien hoe hij de rit liet ontploffen. Dat inspireerde me vandaag. We waren vandaag met drie landgenoten op stap en dat was zeker geen nadeel. We zijn niet alleen landgenoten, maar ook vrienden die elkaar verstonden in de ontsnapping. Ik heb David en Omar meteen duidelijk gemaakt dat ik niet mikte op ritwinst en dat ze het onder elkaar moesten uitvechten. Ik ging enkel voor het klassement en dus werkten we goed samen."

Soler, die in Spanje wordt beschouwd als de opvolger van Indurain en Contador, blijft met de voetjes op de grond. "Een grote ronde winnen, zeker de Tour, is een droom, maar ik ben er nog ver vanaf. Men vergelijkt me met hen, maar ik sta nog maar in hun kinderschoenen en moet nog heel wat koersen winnen om naast hen te kunnen staan", aldus de renner die voor deze Parijs-Nice alleen nog maar een rit in de Route du Sud op zijn palmares had staan.

bron: Belga