Honderdtal personen woont herdenking voor Europese terreurslachtoffers bij

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een honderdtal personen heeft deze namiddag een herdenkingsplechtigheid bijgewoond voor de slachtoffers van terrorisme in Europa. De plechtigheid vond plaats aan het monument voor terrorismeslachtoffers in de Wetstraat, tussen het Jubelpark en het Schumanplein, en werd georganiseerd door Life4Brussels, een van de slachtofferorganisaties die werden opgericht na de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem. Op 11 maart worden de slachtoffers van terroristische aanslagen in de EU herdacht, samen met hun families en vrienden. Deze datum werd gekozen omdat het de verjaardag is van de terroristische aanslag in Madrid in 2004 waarbij 191 pendelaars het leven lieten en 1800 mensen gewond raakten. Voor Life4Brussels is het ook de uitgelezen gelegenheid om de slachtoffers van 22 maart te herdenken. Een tweetal uur lang wisselden muzikanten, slampoetry-artiesten en getuigenissen van slachtoffers zich af in een sobere maar emotionele plechtigheid.

"België, Kameroen, Libië, Frankrijk, Mali, Afghanistan, de lijst wordt steeds langer en lijkt maar niet te stoppen", sprak een van de artiestes. "Overal lijkt hetzelfde verhaal zich te herhalen. De lijst wordt zo lang dat we het verdriet en de pijn van de slachtoffers dreigen te vergeten, de gezichten van de mensen die we nooit meer zullen zien, het lijden van de mensen die verder moeten leven met littekens, krukken en prothesen."

"We zouden moeten proberen op een zo normaal mogelijke manier verder te leven", getuigde een slachtoffer van de aanslag op Brussels Airport. "Maar de pijn en de angst zijn nog steeds aanwezig, zijn nog zo vers dat we niet weten of we ooit nog zullen kunnen glimlachen."

Aan het eind van de plechtigheid werden bloemenkransen voor de slachtoffers neergelegd aan het monument voor de terreurslachtoffers.

bron: Belga