Erdogan verwijt NAVO Turkse operatie in Syrië niet te steunen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verwijt de NAVO ervan de Turkse operatie in het noorden van Syrië niet te steunen. De Olijftak-operatie in het noorden van Syrië is gericht tegen de Koerdische YPG-militie en startte in januari. Ankara beschouwt de groep als terroristisch. "Met wat er gebeurt in Syrië, wanneer zullen jullie komen en ons vervoegen", aldus Erdogan aan zijn aanhangers in Bolu, ten oosten van Istanboel. "We worden doorlopend lastiggevallen door terroristische groepen aan onze grenzen. Helaas was er tot op vandaag nog geen enkele positieve stem of woord" langs de kant van de verdragsorganisatie. Het zijn de meeste scherpe woorden van Erdogan tegenover de NAVO, de verdragsorganisatie waarvan Turkije sinds 1952 lid is.

Erdogan beschuldigde Washington ervan de YPG te bewapenen. "Is dat vriendschap? Is dat de eenheid van de NAVO? Hey NAVO, wanneer zullen jullie bij ons zijn? Zijn wij geen lid van de NAVO", aldus de Turkse president vandaag, wat later in Sakarya.

Turkije startte op 20 januari een militaire operatie in de regio Afrin in het noorden van Syrië, aan de grens met Turkije. Doel is de Koerdische YPG-militie te verjagen. Ankara beschouwt de YPG als terroristisch, maar die militie krijgt de steun van Washington en is een bondgenoot van de internationale coalitie in de strijd tegen IS. Door de Turkse operatie zijn de spanningen tussen Turkije en de VS en andere NAVO-bondgenoten dan ook opgelopen.

Volgens Turkije is de militie de tak van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in Syrië. Die partij is als "terroristisch" bestempeld door Turkije en zijn westerse bondgenoten.

Bron: Belga