Bart Swings behoudt vijfde plaats op WK schaatsen allround

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bart Swings is net als vorig jaar in het Noorse Hamar vijfde geworden op het WK allround schaatsen. In het Olympisch Stadion in Amsterdam eindigde Swings als vierde op de afsluitende 10 km (in 13:51.45). De Nederlander Patrick Roest verzekerde zich van de wereldtitel. "Ik was goed, maar zeker niet super", hinkte Swings na de finish op twee gedachten. Roest (22) pakte het goud, nadat de leider na drie afstanden, de Noor Sverre Lunde Pedersen, op de tien kilometer ten val was gekomen. Pedersen krabbelde op en reed naar de tweede plaats in het klassement.

Niet minder sensationeel was de ondergang van Sven Kramer, die in het eindklassement debutant Marcel Bosker voor zich moest dulden als derde. "Misschien heb ik Patrick wel een beetje te veel geleerd", lacht Kramer, negenvoudig wereldkampioen bij de allrounders, voor 20.000 toeschouwers. De Zweed Nils van der Poel, gestart in de eerste rit, won trouwens de langste afstand: 13:40.38.

Vlak voor zijn rit hoorde Swings dat de baan niet zou worden verzorgd. "Het was leuk geweest als ik die dweil had gehad", zei hij. "Nu moest ik razendsnel mijn schaatsen aandoen, terwijl ik dacht nog drie kwartier te hebben. En beter was het geweest een sterkere tegenstander te hebben dan Silovs. Maar ach, ik ben er hier vrij tevreden mee. Gisteren was een epische dag in de regen. Schaatsen in de zon was vandaag ook heel mooi."

Na de Spelen is er veel op hem afgekomen, bekende de 27-jarige Leuvenaar. Iedereen wilde wat van hem. "Ik was zeker niet elke avond aan het feesten. Allesbehalve. Maar ik was toch het strakke ritme van de topsporter kwijt. De echte vorm was er niet meer. Als ik die medaille niet had gehad, had ik hier wel scherper gestaan. Die medaille geeft toch de motivatie voor het volgende jaar."

Bron: Belga