WK schaatsen allround - Bart Swings staat vijfde na eerste dag

door
Belga
Leestijd 2 min.

Door een goede 5000 meter bezet Bart Swings na de eerste dag van de wereldtitelstrijd schaatsen voor allrounders in Amsterdam de vijfde plaats in de rangschikking. Swings eindigde in 6:39.57 als zevende op de lange afstand, nadat hij de 500 meter had geopend met de veertiende plek (37.96). Op de 5000 meter moest de winnaar van het zilver op de massastart tijdens de Olympische Winterspelen in een unieke ambiance buigen voor de schaatsers van het allerhoogste kaliber, de Noor Sverre Lunde Pedersen (6:33.81), het Nederlandse trio Sven Kramer, Marcel Bosker en Patrick Roest en de Rus Danila Semerikov. Pedersen voert na twee afstanden het klassement aan. Roest is tweede en Kramer derde.

In de twaalf ritten op de 5000 meter werd de baan drie keer schoongeveegd. Vlak voor de eerste rit werd het dweilschema als gevolg van de regen gewijzigd. Swings leek het voordeel te hebben dat hij mocht starten in de eerste rit na de laatste dweil. In latere ritten is ijskwaliteit aanzienlijk minder. Bij binnenbanen is hooguit één baanverzorging afdoende.

Voor Swings had Kramer met 6:34.15 de beste tijd neergezet. Diens landgenoot Patrick Roest, die verrassend de 500 meter had gewonnen, was op dat moment tweede (6:37.06). Daar had Swings niet van terug. In zijn rit moest hij capituleren voor de Nederlandse kampioen, debutant Marcel Bosker (6:35.39), die zich op een buitenbaan in Zwitserland had voorbereid.

De recente geschiedenis leert dat Swings het op de tweede dag van een allroundtoernooi vaak beter doet dan op de eerste. Dat Swings, zoals hij zelf zegt, snel recupereert, kan zondag een voordeel zijn. Op de slotdag staat eerst de 1500 meter op het programma. De beste acht rijden na een betrekkelijk korte pauze de tien kilometer, 25 ronden door weer en wind. Dat belooft een zware klus te worden.

bron: Belga