Wetenschapsfraude met Photoshop: klokkenluider onthult beeldmanipulatie

De universiteit van Leuven heeft weten­schappelijke publicaties ingetrokken. Een beruchte klokkenluider had gewag gemaakt van manipulatie met Photoshop. Dat bericht De Standaard zaterdag. De KU Leuven onderzoekt momenteel een twintigtal papers uit de periode 1999 tot 2013 die frauduleuze beelden zouden bevatten. Twee papers zijn recent al teruggetrokken, één werd officieel gecorrigeerd. Het onderzoek van de Commissie voor Wetenschappe­lijke Integriteit bevindt zich in een finale fase.
Waarschijnlijk zullen nog correcties of terugtrekkingen volgen, schrijft De Standaard. De Leuvense rector Luc Sels wacht het resultaat van het onderzoek af. “Als zou blijken dat er ­effectief fraude gepleegd is, dan zullen wij dat niet wegmoffelen en de nodige maatregelen nemen.”
De bal ging vorige lente aan het rollen. De beruchte klokkenluider Claire Francis (een pseudoniem) stuurde toen een mail naar de toenmalige rector van de KU Leuven, Rik Torfs, met een reeks links naar een online platform waarop iedereen (anoniem) problemen in gepubliceerde papers kan signaleren.

bron: Belga