Tirreno-Adriatico - Mikel Landa wint eerste bergrit, Hermans en Benoot op vijf en zes

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Spanjaard Mikel Landa (Movistar) boekte vandaag zijn eerste overwinning van het seizoen tijdens de vierde etappe van Tirreno-Adriatico, met een aankomst bergop in Sarnano Sassotetto. De Italiaan Damiano Caruso (BMC) neemt de leiderstrui over van Geraint Thomas, die materiaalpech had. Net als Parijs-Nice had Tirreno-Adriatico zijn koninginnenetappe op zaterdag gepland. Drie beklimmingen moesten overwonnen worden, waaronder de 14 kilometer lange slotklim naar Sarnano Sassotetto met stijgingspercentages tot twaalf procent.

De aanloop naar die slotklim bleek minder veeleisend dan die van Parijs-Nice. Een vlucht van zes renners kreeg de vrijgeleide van het peloton: Krists Neilands, Antoine Duchesne, Mads Pedersen, Alexander Vlasov, Nicola Bagioli en Jacopo Mosca. Bagioli, de leider in het bergklassement, kwam op de drie hellingen onderweg als eerste voorbij, Mosca deed dat aan de tussenspurten.

In het peloton nam het Sky-team van leider Geraint Thomas en favoriet Chris Froome zijn verantwoordelijkheid op. Zij leidden de achtervolging op de vroege vluchters, die geen kans maakten op de ritzege. Zeven kilometer voor de streep kwam de kop van het peloton aansluiten bij de vlucht. Bij de klassementsrenners zorgde een incidentje met Primoz Roglic voor herrie: de ritwinnaar van vrijdag tikte een achterwiel aan en hield bij zijn val onder meer Tiesj Benoot op.

In de slotfase kwamen de voorspelde aanvalspogingen in het uitgedunde eerste pelotonnetje. Eerst van de Colombiaanse klimgeit Miguel Angel Lopez. Fabio Aru en Rafal Majka gingen in de achtervolging. Ook Ben Hermans kon komen aansluiten, zodat een kopgroep van vier zich vormde. Achterin hielden de renners van Team Sky het tempo hoog, maar toch ging hun oud-ploegmaat Mikel Landa versnellen én kwam Chris Froome in de problemen.

Landa slaagde erin de kloof naar de koplopers te dichten en daar meteen het tempo op te krikken. In de slotkilometer stond leider Geraint Thomas aan de kant met een mechanisch probleem. Hij kreeg de hulp van Froome, maar geraakte niet meer in het spoor van de andere klassementsrenners.

Voorin slaagde George Bennett er nog in de sprong naar de leiders te maken. Maar de Nieuw-Zeelander kwam net tekort voor de dagzege: die ging naar Landa, voor Majka en Bennett. Achter de rug van Aru eindigden de Belgen Hermans en Tiesj Benoot als vijfde en zesde.

Door het tijdsverlies na zijn mechanisch probleem moet Thomas de leidersplaats in het algemene klassement afstaan aan Damiano Caruso. Die heeft nu elf seconden voorsprong op dichtste achtervolger Wilco Kelderman en 20 op Landa. Thomas is vierde op 0:26. Benoot is de beste Belg in de stand op de achtste plaats, 0:36 na Caruso.

Er staan nog drie ritten op het programma in Tirreno-Adriatico. De rit van zondag eindigt met enkele lokale rondes met een pittige helling.

bron: Belga