Geen vleestekorten in winkels

Geen vleestekorten in winkels

Dat Delhaize en Colruyt de samenwerking met de slachthuisgroep Verbist hebben stopgezet, na het schandaal dat uitbrak ik diens vestiging Veviba in Bastenaken, heeft vandaag niet tot tekorten geleid in de winkelrekken. “Er zijn veel vragen van klanten, over welk vlees er precies in de rekken ligt”, zegt Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize. “We kunnen hen geruststellen dat er geen enkel vlees is van de groep Verbist en dat wat er verkocht wordt, veilig is.” Delhaize heeft ook alternatieven gevonden om de toevoer van rundvlees te verzekeren.

Volgens Dekelver ligt de vraag naar vlees iets lager dan normaal, “net als in het verleden bij dergelijke zaken”. Dat kan Colruyt niet bevestigen, daar luidt het dat het te vroeg is om uitspraken te doen over de evolutie van de vleesverkoop.Ook Colruyt schortte de samenwerking met de groep Verbist op, maar benadrukt eveneens dat er geen lege rekken zijn. “Colruyt Group is de enige retailer in België die een eigen vleesverwerkend bedrijf heeft, waar onze ervaren beenhouwers de karkassen die ons aangeleverd worden, ontbenen, versnijden en verwerken”, klinkt het. “Het feit dat we intern over een dergelijke mogelijkheid beschikken, en met andere leveranciers samenwerken, geeft ons een extra flexibiliteit. Onze klanten kunnen op die manier vandaag toch een ruim assortiment aan rundsvlees in onze winkels terugvinden.”

Carrefour neemt geen vlees af van Veviba, maar het schortte wel de samenwerking op met het slachthuis Adriaens in Zottegem, een ander Verbist-onderdeel. “Wij doen nu beroep op een andere slachterij, vanwaar karkassen naar de vertrouwde ateliers worden doorgestuurd”, zegt woordvoerder Baptiste Van Outryve. “Wij kennen dus geen toeleverings- of kwaliteitsproblemen.” Hij voegt nog toe dat “de consument goed begrepen lijkt te hebben dat wij niet bij het vleesschandaal betrokken zijn en dat ons vlees aan alle eisen beantwoordt.”

bron: Belga