Zuid-Koreaanse president noemt ontmoeting Kim en Trump "historische mijlpaal"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse sterke man Kim Jong-un wordt, volgens de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, een "historische mijlpaal die vrede zal verwezenlijken op het Koreaanse schiereiland". Dat meldde Moon in een verklaring die zijn woordvoerder voorlas, aldus het persbureau Yonhap. Ook de Japanse eerste minister Shinzo Abe begroette vandaag de aankondiging van de ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse en Amerikaanse leiders. "Als president Trump en voorzitter Kim elkaar ontmoeten na een inter-Koreaanse top, dan zal een compleet kernwapenvrij Koreaans schiereiland echt op het juiste spoor zitten", aldus Moon. Niet alleen de Koreanen zullen dan Trumps leiderschap prijzen "maar ook mensen van over de hele wereld".

"Ik apprecieer deze wijziging van Noord-Korea bijzonder hard, en het feit dat ze gaan beginnen met grondige gesprekken over het principe van een denuclearisatie", reageerde Shinzo Abe van zijn kant in een televisietoespraak. Hij voegde eraan toe dat hij naar de Verenigde Staten wil afreizen om Trump te ontmoeten, "vanaf april". De voorbije weken had Japan twijfels geuit bij de toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea, tijdens de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea. Ook bij de Noord-Koreaanse intentie bij het voorstel tot verdere gesprekken had Tokio vraagtekens geplaatst - Abe zag daarin een poging om tijd te winnen.

De ontmoeting tussen Kim en Trump is volgens Abe "het resultaat van de samenwerking tussen Japan en de Verenigde Staten, en tussen Japen, de Verenigde Staten en Zuid-Korea, met doel om de druk hoog te houden, in overleg met de internationale gemeenschap". Het beleid van Japan en de Verenigde Staten wijzigt niet, aldus nog Abe. "We blijven maximale druk uitoefenen opdat Noord-Korea concrete maatregelen neemt om op perfecte, verifieerbare en onomkeerbare manier kernwapenvrij te worden."

bron: Belga