VS-invoerheffingen op staal: 250 miljoen euro Belgische staalexport kan wegvallen

VS-invoerheffingen op staal: 250 miljoen euro Belgische staalexport kan wegvallen

Het is afwachten wat de impact wordt van de plannen van de Amerikaanse president Donald Trump om invoerheffingen toe te passen op staal en alumiumproducten. Als Belgisch staal effectief aan 25 procent wordt belast, dreigt een schade van 250 miljoen euro voor de Belgische economie, zo schat werkgeversfederatie Agoria. De Amerikaanse president Donald Trump gaat tarieven heffen van respectievelijk 25 en 10 procent op de import van staal en aluminiumproducten, zo bevestigde het Witte Huis donderdag. De tarieven worden binnen twee weken van kracht. Vrijstellingen zijn evenwel mogelijk, afhankelijk om welk land het gaat.

Er is dus nog veel onduidelijkheid, klinkt het bij werkgeversfederatie Agoria. “Zijn we goede vrienden of niet”, vraagt Agoria-adviseur Frank Vandermarliere zich af, wijzend op de vrijstellingen die kunnen worden toegezegd.Als staal vanuit België effectief aan een importheffing van 25 procent zal onderhevig zijn, dreigt de Belgische uitvoer naar de VS weg te vallen, goed voor 250 miljoen euro per jaar. Het gaat dan vooral om bedrijven als ArcelorMittal en Aperam.

Het ‘worst case scenario’ zou evenwel een complete handelsoorlog zijn, met tegenmaatregelen die elkaar opvolgen. “Dan spreken we over één à twee procent verlies aan economische groei”, aldus Vandermarliere. “Voorlopig is dat evenwel pure speculatie”.

Zo zou bijvoorbeeld een invoerheffing op Europese auto’s ons land bijzonder hard treffen, in het bijzonder de vele toeleveranciers aan Duitse autoproducenten. “Dan spreken we over twee miljard euro impact”, klinkt het bij Agoria.

bron: Belga