Verkiezingen in Cuba: begin van einde van Castro-tijdperk

door
Belga
Leestijd 2 min.

Cuba wijst zondag de 605 leden van zijn parlement aan, een verkiezing zonder verrassingen want er zijn evenveel kandidaten als zetels. Op één detail na: onder de kandidaten bevindt zich ook de opvolger van Raul Castro. Voor de eerste keer in bijna 60 jaar zal het presidentschap van het eiland toekomen aan iemand die niet de wapens opnam in de revolutie van 1959. Zijn naam zal op 19 april bekend zijn.

Die datum is geen toeval: het is de 57e verjaardag van de mislukte invasie van de Varkensbaai, die door Cuba beschouwd wordt als "de eerste nederlaag van het yankee-imperialisme in Latijns-Amerika".

Meer dan 8 miljoen Cubanen zijn opgeroepen om de provincieraadsleden en de 605 leden van de Nationale Assemblee te kiezen, een lijst die onder de loep genomen werd door de Communistische Partij van Cuba (PCC). Andere partijen zijn er niet. Meer dan helft van de kandidaten zijn vrouwen (322).

Het parlement wijst de 31 leden van de Raad van State aan. Die kiest onder zijn leden de nieuwe president van Cuba.

Raul Castro (86) is dit jaar tien jaar aan de macht, de limiet die hij zichzelf gesteld heeft om het presidentschap uit te oefenen. Iedereen, van analisten tot de Cubaan in de straat, verwacht dat de eerste vicepresident, Miguel Diaz Canel (57), hem zal opvolgen. Dit zuiver product van de PCC heeft continuïteit beloofd, hoewel hij na de revolutie geboren is. "Er zal in Cuba altijd een president zijn die de revolutie verdedigt", zei hij in november.

Bron: Belga