Sommige iguanodons van Bernissart zijn Mantellisaurussen, doodsoorzaak was mogelijk gif

Sommige iguanodons van Bernissart zijn Mantellisaurussen

EMBARGO tot VRIJDAG 9 MAART om 6 UUR- De iguanodons van Bernissart blijven de paleontologen bezighouden 125 miljoen jaar na hun dood. De discussie over de soort en de zoektocht naar de doodsoorzaak van de dieren krijgen binnenkort hun beslag. Waarschijnlijk behoren de kleineren skeletten tot het geslacht van de Mantellisaurus. Wat de doodsoorzaak betreft, lijken de wetenschappers steeds meer in het vergiftigingsspoor te geloven. Onderzoek van de VUB, de universiteit van Bergen en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) moet definitief uitsluitsel geven. Over één kwestie lijkt een consensus te groeien: niet alle dertig iguanodons behoren tot dezelfde soort. Een aantal ervan zijn zelfs geen iguanodons.
De soortenkwestie was het onderwerp van een recente studie door paleontoloog Koen Stein van de Vrije Universiteit Brussel. Hij kreeg de toestemming enkele van de beenderen van de iguanodons te bemonsteren. Stein mocht bovendien aan de slag met vergelijkingsmateriaal uit Duitsland.
Waarschijnlijk, zo denkt Stein, behoren de kleineren skeletten van Bernissart toe aan een ander geslacht, de Mantellisaurus.
De dood van de dieren van Bernissart heeft niets te maken met de massale sterfte van dinosauriërs als gevolg van de inslag van een asteroïde 66 miljoen jaar geleden. Geoloog Jean-Marc Baele van de Bergense universiteit opperde het vermoeden dat de dieren vergiftigd zijn.
“De ingespoelde sedimenten in de beenderen bevatten hoge concentraties aan pyriet, een ijzersulfide, dat waarschijnlijk ontstaan is door de reactie van ijzerhoudende bodem met waterstofsulfide (H2S)”, zegt Stein daarover. H2S is erg toxisch.

bron: Belga