Slovaakse binnenlandminister verdacht van belemmering rechtsgang

Een Slovaakse procureur dient een strafklacht in tegen minister van Binnenlandse Zaken Robert Kalinak omdat die de rechtsgang zou belemmerd hebben in een vermoedelijke corruptiezaak. De vraag om het ontslag van de minister gaat steeds luider klinken sinds de moord op onderzoeksjournalist Jan Kuciak. Speciaal aanklager Vasil Spirko zegt dat de klacht ook gaat over verantwoordelijken van de politie. De procureur citeerde een getuige die zou verklaard hebben dat Kalinak en ex-minister van Financiën Jan Pociatek herhaaldelijk geheime commissies zouden opgestreken hebben ter waarde van bijna 200 miljoen euro. Dat gebeurde bij openbare aanbestedingen voor informaticadiensten en -materieel voor het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Spirko leidde het onderzoek, maar werd beschuldigd van druk op een getuige. Uiteindelijk bleek er niets aan de hand.
De minister van Binnenlandse Zaken noemt de beschuldigingen “absurd”. De Slovaakse president Andrej Kiska vindt ze dan weer “extreem ernstig”, zei woordvoerder Roman Krpelan.
Kalinak ligt onder vuur sinds de dood van Jan Kuciak, die vermoord werd samen met zijn verloofde. De onderzoeksjournalist zou een artikel publiceren over de vermoedelijke banden tussen Slovaakse politici en Italiaanse zakenmannen met banden met de Calabrische maffia, de ‘Ndrangheta.

Bron: Belga