Presidente van Mauritius treedt af na onthulling over betrokkenheid bij schandaal

door
Belga
Leestijd 1 min.

De enige vrouw die staatshoofd is in Afrika, de Mauritiaanse presidente Ameenah Gurib-Fakim, zal aftreden na de plechtigheden van 12 maart voor de 50ste verjaardag van de onafhankelijkheid, zo heeft premier Pravind Jugnauth vandaag aangekondigd. De presidente is betrokken bij een financieel schandaal. "De presidente van de republiek heeft me toevertrouwd dat ze haar functie zal neerleggen. We zijn een datum overeengekomen, maar kunnen die nog niet bekendmaken", zei Jugnauth aan de pers. Het aftreden zal voor "kort na de vieringen van de 50ste verjaardag van de onafhankelijkheid" zijn, voor de start van het parlementaire jaar aan het eind van de maand, voegde hij eraan toe.

Gurib-Fakim (58), een wetenschapster en biologe met internationale faam, is presidente sinds juni 2015 en de eerste vrouwelijke president van het eiland. Ze wordt ervan beschuldigd een bankkaart van een ngo gebruikt te hebben voor persoonlijke aankopen in het buitenland ter waarde van minstens 25.000 euro. De Mauritiaanse krant l'Express publiceerde bankdocumenten die dat aantonen.

De bankkaart was van de niet-gouvernementele organisatie Planet Earth Institute. Die heeft haar zetel in Londen en wordt gefinancierd door de Angolese miljardair Alvaro Sobrinho. De zakenman, die in Portugal en Zwitserland door het gerecht vervolgd wordt, verduisterde ruim 600 miljoen dollar van de Banco Espirito Santo Angola toen hij aan hoofd van deze bank stond, zo onthulde de Franse onlinekrant Mediapart begin maart.

Bron: Belga