Kim Jong Un en Trump bereid elkaar te ontmoeten

De Noord-Koreaanse president Kim Jong Un en VS-president Donald Trump zijn bereid elkaar te ontmoeten. Dat bevestigde het Witte Huis, nadat de nationale veiligheidsadviseur van Zuid-Korea, Chung Eui Yong, het nieuws had bekendgemaakt. De ontmoeting zou “tegen mei” plaatsvinden.
Tijd en locatie staan nog niet vast, zei Trumps woordvoerder Sarah Sanders. “We kijken met vreugde uit naar de denuclearisering van Noord-Korea”, zei Sanders. Intussen blijven de sancties tegen Noord-Korea van kracht. Chung noemde geen details of een mogelijke locatie. Hij las de verklaring voor aan journalisten in het Witte Huis.
Kim Jong Un is naar verluidt bereid om af te zien van meer raketten- en nucleaire tests. De Noord-Koreaanse leider verklaarde in een ontmoeting dat hij denuclearisering genegen is. Kim heeft er begrip voor dat de geplande gemeenschappelijke manoeuvres van Zuid-Korea en de VS doorgaan zoals gepland, zei Chung.
Beide Korea’s zochten recent voorzichtig toenadering. Het conflict was een tijdlang een van de meest bedreigende ter wereld. Militair is er geen oplossing. En een diplomatieke oplossing is complex vanwege de vele betrokkenen. Ook China en Rusland zijn rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken.

bron: Belga