Europese Commissie verwacht vrijstelling invoertarieven voor alle lidstaten

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Unie moet vrijgesteld worden van hogere Amerikaanse invoertarieven voor staal en aluminium. Zo heeft vicevoorzitter Jyrki Katainen van de Europese Commissie vandaag gereageerd op de aankondiging van president Donald Trump. Gebeurt dat niet, dan is Europa "klaar" om vergeldingsmaatregelen te nemen, aldus de Fin, die beklemtoonde dat de Europese Unie zich niet laat verdelen en als één handelsblok behandeld moet worden. Trump bevestigde gisteravond dat de VS binnen twee weken tarieven van respectievelijk 25 en 10 procent op de import van staal en aluminiumproducten gaan heffen. De buurlanden Mexico en Canada worden daarvan vrijgesteld, en ook eventuele vrijstellingen voor andere handelspartners zijn volgens het Witte Huis bespreekbaar.

Katainen wees erop dat de VS en de EU natuurlijke bondgenoten op het vlak van veiligheid en handel zijn. Hij gaat er dus van uit dat de Europese Unie die vrijstelling moet krijgen. "Het is duidelijk dat Europese bedrijven niet aan de oorsprong liggen van oneerlijke handelspraktijken en geen veiligheidsbedreiging vormen", zei hij. "Wanneer ik de speech van president Trump lees, wanneer hij praat over economische veiligheid, dan klinkt dat mij als zeer protectionistisch in de oren", voegde hij toe.

De Commissie zal over de gewenste vrijstelling "een dialoog" met Washington aangaan, want vooralsnog is niet duidelijk op basis van welke criteria de Amerikanen eventuele vrijstellingen zullen verlenen. Zaterdag ontmoet eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström de Amerikaanse handelsgezant Robert Lightizer in Brussel, maar volgens Katainen zal dat gesprek niet meteen alles oplossen.

Katainen maakte wel duidelijk dat de Commissie niet zal dulden dat Washington de vrijstelling enkel aan bepaalde EU-lidstaten zou geven - Groot-Brittannië bijvoorbeeld.

De Commissie heeft al een batterij vergeldingsmaatregelen in de steigers gezet indien de dialoog geen oplossing biedt. Zo zou Europa onder meer de invoer van Harley-Davidson-motorfietsen, bourbon-whiskey, Levi Strauss-jeans en sinaasappelsap kunnen viseren. "We zijn klaar om tegenmaatregelen te nemen", zo bevestigde Katainen.

bron: Belga