Time to Eat: Pastinaakgratin en zoete aardappel met gerookte forel

Zoek je een alternatief voor de klassieke gratin? Probeer deze pastinaakgratin met zoete aardappel en gerookte forel eens uit. Wedden dat het smaakt? 

Ingrediënten
(Voor 4 personen)

  • 400 g pastinaak
  • 400 g zoete aardappel
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 g gerookte forel
  • 1 ei
  • 25 cl halfvolle melk
  • 2 el room
  • 1 el olijfolie
  • 80 g geraspte gruyèrekaas

STAP 1 



Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de pastinaak en de zoete aardappelen. Was ze en snijd ze in fijne plakjes (hoe fijner, hoe sneller ze gaar zijn). Pel de knoflook en snijd in dunne plakjes.

STAP 2

Vet een gratinschotel in met olijfolie en verdeel het knoflook over de bodem. Maak een eerste laag met zoete aardappelstukjes en vervolgens met pastinaak. Leg er de sneetjes gerookte forel tussen en maak een tweede laag met pastinaak en dan met zoete aardappel.

STAP 3

Breek het ei in een slakom. Doe er de melk en room bij en meng goed (je hoeft er geen zout bij te doen, daarvoor zorgen de gerookte forel en de gruyère wel).

STAP 4

Giet het mengsel over de groenten en bestrooi met geraspte gruyère. Dek af met boterhampapier om te voorkomen dat de gruyère te snel bruint. Verwijder het papier 10 min. voor het einde van de bereidingstijd zodat alles mooi gratineert.

STAP 5

Zet 45 min. in een oven van 200°C. Dien meteen op met een knapperige sla (ijsberg, Batavia, Chinese kool…) besprenkeld met een vinaigrette van sesamolie (of een andere olie die je lekker vindt).